افزایش بی‌سابقه سرکوبگری در عربستان-راهبرد معاصر
المیادین از وقوع یک انفجار بسیار مهیب در جنوب لبنان خبر داد عراقچی: امیدواریم سران دی۸ پیام محکمی درباره توقف جنایات اسرائیل به جهان بدهند «تروداویه» و «ستاریه ترنی» توسط ارتش روسیه آزاد شدند سارکوزی به یک سال زندان محکوم شد تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران در اقدامی نادر، سوئیس فعالیت حزب‌الله را ممنوع کرد هشدار عراقچی درباره طراحی آمریکا و اسرائیل برای تجزیه کشورهای اسلامی اشغال ۴۴۰ کیلومتر مربع از اراضی سوریه توسط رژیم صهیونیستی  آغاز نشست وزیران خارجه دی ۸ در قاهره با حضور عراقچی نخستین رئیس‌جمهور فرانسه که به مجازات زندان محکوم شد افزایش آلودگی هوا در شهر‌های صنعتی تا ۳ روز آینده رسانه عبری: حماس موفق به احیای خود در نوار غزه شده است محمود عباس برای شرکت در اجلاس دی۸ به مصر سفر می‌کند دیدار خداحافظی سفیر پرتغال در تهران با عراقچی گروسی: برجام دیگر موضوعیت ندارد؛ توافق اصلی را می‌توان به عنوان یک مبنا به کار گرفت

افزایش بی‌سابقه سرکوبگری در عربستان

به دنبال تشدی سرکوب‌گری در عربستان سعودی و هشدار نهادهای حقوق بشری، پایگاه خبری «میدل ایست ای» گزارشی در خصوص چند فعال سعودی که به دلیل ابراز عقایدشان در شبکه‌های اجتماعی بازداشت شده‌اند نوشت.
تاریخ انتشار: ۱۳:۵۹ - ۱۷ آبان ۱۴۰۱ - 2022 November 08
کد خبر: ۱۵۸۲۳۴

به گزارش راهبرد معاصر، پایگاه خبری «میدل ایست ای» گزارشی در خصوص 3 نفر از 14 سعودی که به دلیل ابراز عقایدشان در شبکه‌های اجتماعی بازداشت یا به زور ناپدید شده‌اند، نوشت. این درحالی است که این بازداشت‌شدگان در طول فعالیتشان در زمینه دفاع از حقوق بشر از اسم‌های مستعار استفاده می‌کردند.

بر اساس این گزارش، «لینا الشریف» ،« أسماء السبیعی» و «عبد الله جیلان» 3 نفر از 14 بازداشتی هستند که توسط مقامات سعودی به « تروریسم و تامین مالی آن‌ها» متهم شده‌اند، تنها به این دلیل که آنها در شبکه‌های اجتماعی درباره مشکلات جامعه عربستان صحبت کرده‌اند.

در این گزارش که توسط « دانیا العقاد» در پایگاه خبری میدل ایست ای نوشته شده است، آمده است: « این فعالان سعودی می‌دانستند کاری که انجام می‌دهند مخاطره‌آمیز است، اما آن‌ها معتقد بودند که با برجسته کردن مشکلات و بحران‌های جامعه خود و حمایت از آسیب‌پذیرترین افراد به دنبال بهبود جامعه خود هستند».

میدل ایست ای نوشت:«تعداد واقعی منتقدان جامعه سعودی ممکن است صدها نفر باشد، اما خانواده‌ها و دوستان آنها از ترس انتقام مقامات سعودی جرأت صحبت کردن ندارند».

بر اساس این گزارش، « لینا الشریف» یک پزشک جوان در بیمارستانی در ریاض است که با نام مستعار ، تویئت‌هایی از مشکلات جامعه و وخامت اوضاع مدنی عربستان می‌نوشت.

در یکی از گفتگوها که در اتاقی با حدود 1000 نفر با موضوع « خطر مخالفان در عربستان سعودی و راه‌های کشتن آن» بود، یکی از شرکت کنندگان گفت: «مخالفی وجود دارد که ادعا می‌کند در خارج از کشور پزشک است. اما می دانیم که او در بیمارستانی در ریاض کار می کند و به زودی او را بازداشت خواهیم کرد.»

میدل ایست آی نوشت: « این آغاز خطر بود و به لینا الشریف قبلاً هشدار داده شده بود، اما او اهمیتی نمی‌داد و تصور نمی کرد که موضوع تا این حد جدی باشد. پس از آن نیز هشدارهایی در فضای مجازی به وی داده شد. پس از این امر این پزشک جوان یک نماینده قانونی برای خود انتخاب کرد تا به محض بازداشت شدنش توسط مقامات عربستان سعودی داستان او را بازگو کند».

در ادامه این گزارش آمده است: لینا الشریف در بحبوحه بحران شیوع ویروس «کرونا»، از بحران‌های جامعه در شبکه‌های اجتماعی با نام مستعار صحبت کرد تا اینکه اواخر ماه مه 2021، نیروهای امنیتی سعودی به خانه او یورش بردند و وی را دست و پا بسته بازداشت کردند و پس از آن به مدت 4 ماه به اجبار ناپدید شد.

میدل ایست آی نوشت: دولت عربستان سعودی در سپتامبر 2021، در پاسخ به گزارش ارسال شده از سوی گروه کاری سازمان ملل متحد در مورد ناپدید شدن اجباری، فاش کرد که لینا الشریف در زندان «الحائر» نگه داری می شود. این زندان یک مرکز امنیتی برای بازداشت مخالفان، منتقدان و فعالان است.

بر اساس گزارش پایگاه خبری مذکور، لینا الشریف بر اساس دو ماده از قانون «مبارزه با تروریسم» و ​​« تامین مالی تروریسم» بازداشت شد، قانونی بحث برانگیز که با به قدرت رسیدن «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی وضع شد.

در ادامه این گزارش آمده است: «اسماء السبعی» یکی از فعالان در شبکه اجتماعی «توئیتر» است و مانند دیگران در مورد جنایات مقامات سعودی می نوشت، اما بیشتر بحث‌هایی که او در آن شرکت می‌کرد در مورد مبارزه با خشونت خانگی و مسائل حقوق زنان بود.السبعی طی یورش نیروهای امنیتی سعودی در ژوئن 2021 به منزلش، بازداشت و به زور ناپدید شد . دولت سعودی در ژانویه 2022 اعلام کرد که وی در زندان « الحائر» به سر می برد.

بر اساس این گزارش، السبعی در گزارشی که در ژوئن 2022 که توسط کانال «MBC » سعودی پخش شد، در میان زندانیان زن داخل زندان الحائر مشاهده شد. این اقدام آل سعود در چارچوب بخشی از یک کمپین رسانه‌ای برای بهبود وجهه خود و متفاوت جلوه دادن وضعیت بغرنج داخل زندان‌های این کشور صورت ‌گرفت.

میدل ایست آی در ادامه نوشت: یکی از دوستان «عبدالله جیلان» فعال سعودی بازداشت شده یک روز پس از محکومیت « سلمی الشهاب» فعال سعودی در اوت گذشته که به خاطر توئیت‌هایش به 45 سال زندان محکوم شده بود، گفت: « محاکمه عبدالله آغاز خواهد شد و نگرانی در خصوص صدور احکام طولانی علیه وی همانند سلمی الشهاب وجود دارد».

این پایگاه خبری نوشت: «دوست عبدالله جیلان در ادامه تاکید کرد:« عبدالله فریب وعده‌های اصلاحی محمد بن سلمان را خورد، اما پس از بازگشت از آمریکا (که در رشته بهداشت عمومی تحصیل کرد) به عربستان سعودی، نتوانست شغلی پیدا کند. و به همین دلیل به عنوان راننده مشغول به کار شد. این موضوع منجر به ناامیدی وی شد و او مجبور شد تا با نام مستعار از خلال شبکه‌های اجتماعی خشم خود را از بوروکراسی و فساد در عربستان سعودی ابراز کند».

بر اساس این گزارش، هنوز مشخص نیست که مقامات سعودی چگونه توانسته‌اند از طریق حساب کاربری وی به جیلان دسترسی پیدا کنند، اما نظریه‌ها و شبهاتی پس از محکومیت یکی از کارمندان سابق توییتر به اتهام جاسوسی برای عربستان سعودی، وجود دارد. این کارمند اطلاعات 6 هزار از کاربران توئیتر را به مقامات سعودی در سال 2015 در ازای دریافت مبالغ هنگفت و هدایای گران‌قیمت ارائه داد. گمان می‌رود که این افشاگری‌ها در مارس 2018 منجر به ناپدید شدن اجباری «عبدالرحمن السدحان» امدادگر سعودی شد که بدون فاش کردن هویت خود توئیت‌هایی در انتقاد از آل سعود می‌نوشت.

میدل ایست آی نوشت: عبدالله الجیلان در 12 مه 2021 توسط 20 مامور امنیتی سعودی با لباس غیرنظامی و مبدل در شهر مدینه ربوده شد و آن‌ها کاروانی متشکل از 6 خودرو وارد محل شدند و رعب و وحشت را در محل ایجاد کردند.خانواده الجیلان مطلع شدند که وی در زندانی « المباحث» به سر می‌برد و در بازجویی با میله‌ای که حدود 360 ولت برق منتشر می‌کرد، در دو نوبت شکنجه شد. وی مدتی در سلول انفرادی قرار گرفت.

برخی ناظران در گزارشی با اشاره به تشدید سرکوبگری در عربستان سعودی اعلام کردند که مقامات سعودی به‌طور مستمر صدها مدافع و فعال حقوق بشر را به‌همراه بسیاری از شخصیت‌های مذهبی، نویسندگان و منتقدان بازداشت می‌کنند و این بازداشت‌ها شامل مقامات دولتی، تاجران و شاهزادگان نیز می‌شود.

بنا بر اعلام سازمان دیده‌بان حقوق بشر، قانون مبارزه با تروریسم اجازه می‌دهد که انتقاد مسالمت آمیز شهروندان سعودی نیز هدف مقامات سعودی قرار گیرد. این قانون به دادستان‌ ها و ریاست امنیت کشور اختیارات گسترده ای برای بازداشت افراد، زیرنظر گرفتن تماس ها و داد و ستدهای مالی آنها، پیگیری و مصادره اموال آنها بدون نظارت قضایی را می دهد و فرایند قانونی و محاکمه عادلانه را تضعیف می کند.

بازداشت شدگان تحت شکنجه‌هایی از جمله محرومیت از تماس با خانواده، ضرب و شتم و توهین‌های روزانه مواجه می شوند و در بسیاری از موارد، شکنجه منجر به معلولیت یا مصدومیت و درد دائمی و همچنین حالت اغما و از دست دادن هوشیاری می‌شود و که برخی از زندانیان نیز از حق درمان محروم هستند.

عربستان سعودی در مورد شرایط آزادی بیان و حقوق بشر با انتقادهای بین‌المللی مواجه است و تعداد زیادی از روشنفکران، علما، روزنامه‌نگاران و مدافعان حقوق بشر و همچنین تعدادی از فعالان برجسته در زمینه حقوق بشر را بازداشت می‌کند.

بر اساس گزارش ناظران، عربستان سعودی قبل از ولیعهدی محمد بن سلمانیک کشور سرکوب‌گر بود؛ اما پس از به قدرت رسیدن او سرکوب‌گری به طور بی‌سابقه‌ای تشدید شده است به گونه‌ای که هرکسی از حکومت انتقاد یا از حقوق خود دفاع کند، بازداشت می‌شود و تحت شکنجه‌های شدید و حبس‌های طولانی قرار می‌گیرد./ تسنیم

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده